Een quote uit mijn dagboek: Kleine Torenvalk?

1-oktober-2000

Het weekend daarop begaven we ons richting Texel. Reden: de DBA week was daar begonnen. Op de heenweg begon het al met een piep van de Maasvlakte: een mogelijke bruine boszanger. Omdat de claim te vaag was echter niet teruggekeerd. Op de pont ging het echt mis, weer een piep van de Maasvlakte. Nu een zekere raddes boszanger. Aangezien we net 70 gulden betaald hadden voor de boot besloten we maar niet terug te gaan, hoe jammer het ook was. Op die dag lieten op Texel de koningseider en een juveniele zwarte ooievaar zich mooi aan ons zien. Maar even later werden we weer wreed verstoord, nu door een piep van Vlieland. Een mogelijke kleine torenvalk. Wat te doen. Er was maar een oplossing. We reden met ze alle naar de Noordpunt en probeerden daar een boot te regelen naar Vlieland. Helaas lukte ons dat niet meer voor dezelfde dag maar wel voor de volgende. Zo verzamelde 80 man zich de volgende ochtend om richting Vlieland te varen. Natuurlijk altijd een persoon die op het laatste moment nog aan boord sprong en daar gingen we, onderweg genietend van de langsvliegende jan van genten.

Aangekomen op de Vliehors (een zandplaat van enkele kilometers lang) moesten we wachten op de truck die ons richting de plek zou brengen. We stapten alle 80 erin en de truck ploegde zich een kilometers lange weg door het zand naar de eerste duinenrij. Daar aangekomen werden er niet onterechte waarschuwingen geschreeuwd naar de mensen die achteraan zaten: ‘ Hou je goed vast!’. Bij het opgaan van het duin maakt de wagen een slag achterover van minimaal 30 graden en moet je oppassen er niet uit te vallen. Langzaam gaat de truck omhoog, waarbij je je afvraagt of hij het gaat halen. Maar hij komt boven en even later stonden wij op de plek van bestemming. Lang werd er gezocht naar de mogelijke kleine torenvalk, wat tussentijds een leuke waarneming van een bosgors opleverde. De vogel werd uiteindelijk toch gevonden en er werd gediscussieerd en de vogel werd te licht bevonden.

Claimed as a Kleine Torenvalk / Lesser Kestrel Falco naumanni but most likely a Torenvalk / Common Kestrel Falco tinnunculus
Claimed as a Kleine Torenvalk fotograaf Hans ter Haar

Waarschijnlijk toch een afwijkende gewone torenvalk. Ondertussen vonden we ook nog twee dwerggorzen, dus ons best hadden we wel gedaan. En in de middag besloot een kleine club mensen onder andere vanwege de regen een boot van een uurtje eerder terug te nemen. Midden op de zandplaat stopte opeens de truck vanwege een klein probleem. Een van de vogels keek naar buiten en zag een vogeltje zitten, de ander bekeek hem beter en schreeuwde: isabelklauwier!!!

De 15 man wisten niet hoe snel ze eruit moesten springen. Regelden met de chauffeur dat zij daar mochten blijven en dat hij de overige zou ophalen. Dat gebeurde en zo kregen wij de piep en het verhaal van de chauffeur. Helaas was de vogel toen wij een uur later aankwamen weggevlogen en konden wij allen 15 kletsnatte maar opgetogen vogelaars ontmoeten. Het feit dat hij richting Texel gevlogen was gaf ons een vleugje hoop voor de volgende dag.

Geluidsfragment: Vogelaars aan het woord kort na de ontdekking van de eerste Turkestaanse Klauwier van Nederland!

13 natte vogelaars + Fotograaf Monique van der Wardt

En de volgende dag na het ontbijt ging de pieper en meldde een isabelklauwier op Texel!!!!!!

We wisten niet gauw hoe snel we naar de auto moesten komen en een van ons werd letterlijk van de pot gerukt. En bij aankomst bleek er een schitterende adulte isabelklauwier te zitten.

Deze klauwier komt er in 3 vormen/soorten en wel de isabel-, daurische en turkestaanse, welke erg moeilijk te onderscheiden zijn. Weer veel discussie welke soort het betrof. Eerst werd het op daurische gehouden, later bleek het toch een turkestaanse zijn. De vogel bleef de gehele week zitten en liet zich mooi zien.

Wietze Janse

Copyright © 1992-2024 Deception Tours - No Guts - No Glory!