Mogelijke Swinhoes Boszanger

Nagloeiend van de moeder aller Phylloscopen - Kroonboszanger - liep ik de volgende dag (6 oktober 2007) weer eens op Vlieland rond. Dit doen wij (een groep van c 10 vogelaars uit Alkmaar en omgeving) al sinds 1991 (een jaar langer dan Deception Tours) met wisselend succes.
We proberen tegenwoordig het begin van de week altijd niet te laten samenvallen met DT, om zoveel mogelijk het eiland voor jezelf te hebben - het triomfantelijke gezicht van Hans ter Haar is voor ons een gruwel en hangt bij ons levensgroot in het huisje als dartbord. Er gaan zelfs stemmen op om zijn beeltenis in de wc-pot te plaatsen of op wc-papier te laten drukken. De eerste contacten met een sanitairfabrikant zijn al gelegd!
In 2004 hadden we niet goed gekeken in de DT-kalender en naast de voortdurende aanwezigheid van het triomfantelijke gezicht van voornoemde werden de eerste dwaalgasten al gemeld terwijl bij ons de gordijnen nog dicht waren!
Affijn, het was een rustig dagje met hier en daar een Bladkoning. Na de gebruikelijke routine, zeereep checken, Oostpunt, Stortemelk, de boodschappen luidruchtig bekritiseren (wie heeft dat fruit gekocht en wat is dat voor raar bier), Lange Paal, Oude Eendenkooi, besloot ik rond zessen om nog maar een eindsprint te doen. Het weer was prachtig (dat is windstil) en iets voor de rotonde van de Ankerplaats besloot ik een dennebosje met esdoorns nog even te checken op een eventuele Bladkoning, eh Siberische Lijster natuurlijk. Vrijwel meteen hoorde ik een duidelijk tweedelig en kwikstaartachtig tsielit. Eitje, een Grauwe Fitis!
Snel belde ik mijn strijdmakkers die gek genoeg allemaal vlakbij zaten (het huisje lonkte) en binnen 10 minuten ter plaatse zouden zijn. In de tussentijd zag ik de vogel even in het bladerdak, zonder details te kunnen waarnemen en hoorde ik de vogel nog een paar keer, maar nu meende ik een derde toon te ontwaren, een soort van tsevie-liet. Nu werd het me te warm, een Swinhoes Boszanger?
Daarna samen met Wim en Raymond van Splunder en Marc-Olav Bleijerveld hoorden we het geluid vervolgens nog een paar keer. Wim had ook het geluid van Grauwe Fitis en Swinhoes Boszanger op een cd bij zich en besloot een proefje te doen, welk geluid paste het beste op dit geluid? Unaniem waren we het eens dat Swinhoes het beste op dit geluid paste. Ruud Brouwer en Rob Hallf en Jaap Denee arriveerden ook nog en tot donker hebben we gezocht, maar niets meer gevonden.
Had ik maar mijn geluidsopname apparatuur aangezet in plaats van met mijn telelens in de aanslag te lopen!

Het wonderteam wacht in spanning af of de mogelijke Swinhoes zich nog laat zien. Van links naar rechts: Marc-Olav Bleijerveld, Jaap Denee, Wim van Splunder, Jan van der Laan en Raymond van Splunder foto Hans Groot

De volgende dag hebben we niets meer kunnen vinden. Nog op tijd konden we een groepje wachtende vogelaars in Harlingen (bedankt voor het getoonde vertrouwen, jongens!) waarschuwen dat ze niet hoefden te oversteken. Wel werd er een Grauwe Fitis in Bomenland ontdekt door Mario Renden. Deze vogel konden we wel goed zien en die riep zoals het een Grauwe Fitis betaamt.
Het bosje bij de Ankerplaats heb ik de hele week nog gecheckt. En het jaar daarna trouwens ook. Ooit gaat het lukken, Hans!

Jan van der Laan

Copyright © 1992-2024 Deception Tours - No Guts - No Glory!