Dramaland 2012

Het weekend van 5-7 oktober 2012 moest de victorie gaan brengen voor de drie vogelteams op Ameland. Niet eerder kwamen alle drie de groepen uit de Achterhoek, Wageningen e.o. en Limboland tegelijkertijd op het eiland bijeen en tegelijkertijd met het DT2 weekend op Vlieland. Met ca. 40 man zou het toch eindelijk eens mogelijk moeten zijn om de kleine 100 (meestal aardig bezopen Tante Pe) bezoekers eruit te vogelen?

Vrijdag 5 oktober: Na aankomst rond 10.30 uur bleek het regenachtige eiland vrijwel leeg van zangvogels. Gelukkig vonden de autovogelende zwemvliesliefhebbers uit Limburg en Achterhoek al rap Zwarte Rot-, Roodhals- en enkele Witbuikrotganzen. Groene strand en zee leverden s’middags krentjes op in de vorm van Ruigpootbuizerd, IJsgorzen, een tweetal tp Grote jagers en een urenlang tp foeragerend Vaaltje. Dat leek toch beter te gaan dan Vlie met alleen enkele Blako’s….

Twitter: @Hans van Gasteren 6 Oct Een update van het #radarscherm van 10.45 uur. Overal #vogeltrek vanuit Noorwegen boven Noordzee!
Twitter: @Hans van Gasteren 6 Oct Een update van het #radarscherm van 10.45 uur. Overal #vogeltrek vanuit Noorwegen boven Noordzee!

Zaterdag 6 oktober: De NW wind en heldere lucht boven Scandinavië voert duizenden Koperwieken en Kepen aan die door de bewolkingsband en motregen massaal invallen op het eiland. Als het droog is vertrekken we snel naar zeereep en Hollumsebos nabij de noordwestpunt van Ameland om in de verse aanvoer naar dwaalgasten te gaan zoeken. Onze net startende zoektocht wordt rond 11.00 uur echter abrupt verstoord door een rarebirdalerts. KASPISCHE ROBOTAP OP VLIE! Vogelmaat Erik.E en ik kijken elkaar (WEDEROM) verslagen aan en verdelen vrijwel routinematig de taken, Erik belt de watertaxi en ik informeer bij andere op het eiland aanwezige TOP25 listers naar status en drive om mee te gaan. Martin Olthof (die net twee passen op het eiland heeft gezet …) wil mee. MADMax brengt ons op andere gedachten. Slechts een ondersoort, recentelijk artikelen over clinale variatie die eventuele split niet bevorderen etcetc. Gerard S. thuis op de bank gaat niet…Twijfel alom. Nog in de ontkenningsfase whatsappen we enkele Vliegangers dat we toch echt niet voor een ondersoortje gaan oversteken….

Erik meldt dat watertaxi voor 600 euro naar Vlie vaart maar niet kan vanwege stand-by status olieboorplatform. Gelukkig kent hij een andere watertaxi Veerman (familie van Pensionnetje V??) deze kan voor 400 euro de tocht van 2 uur naar Vlie maken maar moet in verband met afgaand tij en beschermde zeehondenplaten vrijwel direct terug. Vervoer terug zou wel eens probleem kunnen worden.

Wederom veel gebel en twijfel. Eigenlijk net besloten om niet te gaan, krijg ik telefoon van MADMax. Nieuw WP taxon, piepje van Sander Bot over fraai staartpatroon en nog 3 geïnteresseerde Limbo’s die mee willen varen en de prijs drukken doen mede besluiten om toch maar te gaan. (ook de Whatsapp van een claim van Roelof “stringbek”de Beer en Rob “ik zie het maar”Halff van een kleine of Sykes spovo kan enigszins meegespeeld hebben…)

Erik E regelt de boot die om 12.15 klaar voor uitvaren ligt in de jachthaven. Max haalt ons op en Martin staat reeds in de haven. De drie beloofde Limbo’s hebben inmiddels afgehaakt zodat we om 12.15 met zijn 4-en uitvaren richting Vlie Quasi nonchalant varen we met grote bogen over het Wad zodat de tocht eindeloos lijkt te duren. Max regelt mobiel dat Paul Gnodde een viertal fietsen klaarzet in de jachthaven. Neef David Uit de Weerd wordt bereid gevonden voor ons uit te fietsen en de plek aan te wijzen. Alles geregeld kat in het bakkie zou je denken… Met Vlieland in zicht een nieuwe piep. Kaspische robotap uit duinpan opgevlogen en pleitte, slechts 2 man aan het zoeken! CHOLERATERINGBEF! Het zal toch niet?! Gelukkig vindt Herman Bouman de vogel snel terug.

Om 14.20 leggen we aan in de jachthaven van Vlie. De schipper van de watertaxi wil tot uiterlijk 15.15 uur op ons wachten, dat wordt dus een dolle rit. Kopman David houdt de vaart goed in het peleton van 4 man, gevolgd door de achtervolgers Paul en oudje Max. Na een kwartier hard fietsen komen we aan bij een duinvallei waar een aantal verspreidde Vlielandgangers en enkele natte en groen uitgeslagen Texelaars wezenloos voor zich uitstaren….Dat ziet er niet goed uit! De vogel blijkt al een half uur kwijt te zijn. Gelukkig vindt vriend Reinoud “altijd scherp, altijd score” Vermoolen de vogel na enkele minuten terug! Stress, rennen om een duintopje heen en ja hoor daar vliegt hij! En dan eindelijk mooi vrij bovenin een kale tak van een braamstruik..scoop erop en TICK die is binnen. Mooi staartje spreiden. Ok, genoeg gezien terwijl Max net aan komt sjokken nog nahijgend van de fietstrip verlaten de overige drie na felicitaties aan Eddy “golden dick” Nieuwstraten en bedankjes aan Reinoud en David het strijdtoneel.

Foto gemaakt door Paul Gnodde

Ditmaal wordt onder aanvoering van Paul Gnodde de hellerit terug via een andere route dwars door de Hoofdstraat van Vlie gereden. Wegspringende mensen en nakijkende verbaasde vogelaars achterlatend springen we rond 15.10 weer aan boord. Ook Max weet nog net op tijd aan boord te rollen. Napuffend wordt er gas gegeven en wordt de terugweg aanvaard. Nog even proberen we halverwege de Boschplaat terug te slaan door een mooie groep van ca. 1.500 Eiders te checken op die ene Brileider..Verder wordt er genoten van het mooie weer en een zandplaat met vele fraaie Gewone en Grijze zeehonden met jongen welke we langzaam passeren. Al met al een twitch om nooit te vergeten en voor Erik E en mij een hattrick! (1996 speedboot Terschelling-Vlie Roodoogvireo, 2010 speedboot Harlingen-Vlie Noordse waterlijster en 2012 Ameland-Vlie Kaspische robotap).

Zondag 7 oktober: Martin maakt het Ameland weekend toch nog tot een succes door als afsluiter een Blonde ruiter te vinden op het Oerd. Ook op zee doen we goede zaken met kwartet jagers, trio pijlen, vorkstaartmeeuw, kleine alk en andere krenten.

Ameland tot volgend jaar en wellicht komen we dan gewoon weer op bezoek op Vlie (of ditmaal andersom?)

Robert “volkert” Keizer

Copyright © 1992-2024 Deception Tours - No Guts - No Glory!