pre-rec Mongool!

Op de zondagochtend van DT3 2014 liep ik in m’n eentje over camping Stortemelk op zoek naar de laatste trekvogels van het najaar (tenminste, zo voelde het). Het was erg rustig, veel meer dan een paar tjiffen en goudhanen zat er niet. Om 8:37 hoorde ik een serie roepjes die ik niet herkende. Gelukkig heb ik standaard mijn recorder op pre-rec in m’n hand, waardoor ik de laatste drie roepjes op kon nemen. Daarna bleef de vogel plotseling stil. Ik was inmiddels naar een plek met meer zicht gelopen en kon hem nog net oppikken voordat hij hoog en strak over het bos in zuidwestelijke richting verdween. “Dit vraag ik later wel aan iemand…”


Een uurtje later liet ik de opname horen aan Arjan Dwarshuis en Tim van Oerle. Zij opperden voorzichtig Mongoolse pieper. We luisterden wat opnames en het had er inderdaad wel wat van weg… Toen ik later op de ochtend Daan Drukker tegenkwam begon hij ook over een spannende vogel die deed denken aan een Mongoolse pieper. Blijkbaar heeft hij samen met Guus Jenniskens, Jelle Aalders en Pieter Baalbergen waarschijnlijk dezelfde vogel over het Vuurboetsduin horen en zien vliegen. Hun opname lijkt alleen niet duidelijk genoeg voor zekerheid.

Inmiddels waren de meningen al erg richting Mongoolse pieper gegaan, dus toen ik die avond thuiskwam heb ik het geluid naar Magnus Robb gemaild. Zijn reactie: “Hallo Lonnie, Bedankt voor je email. Dat is wat mij betreft zeker een Mongoolse. Fijn om weer eens te horen!” Het was er dus een!

Gemengde gevoelens over deze nieuwe soort voor Vlieland omdat ik hem niet meteen herkende en omdat hij de andere DT’ers niet gegund was, maar toch wel een fijne soort om een keer over je heen te hebben!

Sonogram van Mongoolse Piper - gemaakt door Magnus Robb
Sonogram van Mongoolse Piper opgenomen 26-10-2014 Vlieland - gemaakt door Magnus Robb
Lonnie Bregman

Copyright © 1992-2024 Deception Tours - No Guts - No Glory!