"Check die Lijster!!"

Sinds 2007 reis ik al met vrienden af naar het mooie Vlieland om samen met medevogelaars onder de vlag van de Deception Tours (DT) te zoeken naar zeldzaamheden in het najaar. In de loop der jaren is de samenstelling van mijn vogelaarsgroep wel wat veranderd, maar het fanatisme om te zoeken niet, zo ook niet dit jaar!

Bruine Lijster Turdus eunomus, Vlieland, 25 oktober 2019 (Thomas van der Es)
Bruine Lijster Turdus eunomus, Vlieland, 25 oktober 2019 (Thomas van der Es)

Op vrijdag 25 oktober namen wij, zoals gewoonlijk, de ochtendboot richting Vlieland: DT3 was begonnen. De overtocht is altijd een reunië op zich, leuk bijkletsen en fantaseren over de wildste soorten die we willen gaan ontdekken. Rond 11 uur meerden we af in de haven van Vlieland en haalden we onze gehuurde fietsen op. We besloten om direct onze spullen te “droppen” om zo snel mogelijk te beginnen met het uitkammen van het eiland. Samen met Thomas van der Es (TvdE). Joey Braat (JB) en Bas Verhoeven (BV) werd besloten om te beginnen in de duinen nabij de Ankerplaats. Deze duinen zijn altijd goed voor aankomst van vogels en menig zeldzaamheid is hier al gevonden door een DT’er. Toen we langs de eerste duintjes fietsten, kwamen we al snel de eerste vogelaars tegen. Guus Jenniskens en Pieter Baalbergen waren iets rapper dan wij en waren al begonnen met het checken van de eerste bosjes. Gelukkig strekt het duincomplex zich een aantal kilometer uit dus besloten wij snel om een stukje door te fietsen en ons geluk verderop te beproeven. Tijdens het fietsen viel het ons op dat de bosjes “goed vol” zaten, met onder andere lijsters, Goudhanen en Vinken. Een overvliegende IJsgors werd scherp opgemerkt door JB en de eerste leuke soort was al weer binnen.

Het was BV die besloot te stoppen nabij een boscomplex in de duinen ten noorden van de Kooisplek. Samen met JB checkten BV en TvdE een “interessant bosje” met Vinken, Zwartkoppen en enkele lijsters. Zelf besloot ik een stukje door te lopen en de aanwezige duindoorns bovenop het duin te checken omdat daar toch wel veel activiteit was van Kramsvogels en Koperwieken die net aangekomen leken te zijn. Halverwege de helling van het duin schrok ik op van een roep die mijzelf nog het meest deed denken aan een hele hoge roep van een Kramsvogel. Na nog twee stappen te hebben gezet, vloog er plotsklaps een lijster op die pontificaal voor mij ging zitten in de top van een vliertje. Ik zette mijn kijker erop en ik keek recht in de ogen van een lijster waarvan ik direct wist dat het bingo was….Na wat gestotter en ongeloof wist ik de aandacht te trekken van mijn medevogelaars en riep “Check die Lijster!!” TvdE, die gelukkig vlak achter mij liep, liet direct zijn camera ratelen en BV commandeerde JB: “Braat platen! Daar zit een BRUINE LIJSTER!”

Bruine Lijster Turdus eunomus, Vlieland, 25 oktober 2019 (Wietze Janse)
Bruine Lijster Turdus eunomus, Vlieland, 25 oktober 2019 (Wietze Janse)

Ondertussen bleef de vogel rustig zitten en konden we hem prachtig bekijken en fotograferen. Op een gegeven moment besloot hij op te vliegen en wat rondjes om ons heen te vliegen in gezelschap van wat Koperwieken en Kramsvogels waarna hij nog een paar keer in een topje van een vlier ging zitten en daarna verdween in een duinvalleitje nabij de zeereep.

Er werd besloten om de vogel “daar even te houden” en direct onze vondst kenbaar te maken via de DT-whatsappgroep. Via de app werd de locatie gedeeld en kort maar krachtig een duidelijk bericht gestuurd: “Bruine Lijster opgetrapt in een groep Kramsvogel”. Ondertussen werd de waarneming ook doorgegeven via het DBA-systeem en konden de mensen aan de vaste wal zich gaan opmaken voor de klapper van DT 2019. Al snel kwamen de eerste DT’ers aangefietst en werd besloten om op iederéén te wachten. Na wat gecoördineerde zoekpogingen werd de vogel uiteindelijk door alle aanwezigen gezien en ook waren de eerste beeldvullende foto’s de wereld ingestuurd. De dagen daarna bleek de vogel nog aanwezig te zijn en velen, die de soort in Beijum hadden gemist, konden hier een mooie herkansing pakken.

Bruine Lijster Turdus eunomus, Vlieland, 25 oktober 2019 (Thomas van der Es)
Bruine Lijster Turdus eunomus, Vlieland, 25 oktober 2019 (Thomas van der Es)

De kers op de taart, om dit DT-weekend mee af te sluiten, werd op de zondag ontdekt door Bart de Knegt in de vorm van een fantastische Blauwstaart in de Kroonspolders. DT3 2019 om niet snel meer te vergeten!

Ik wil graag iedeeen bedanken voor de felicitaties en ook de organisatoren van DT. Ik kijk uit naar de volgende mooie soort waar wij met z'n allen van mogen genieten.

Mark de Vries

Copyright © 1992-2022 Deception Tours - No Guts - No Glory!