Dikbekfuut - Bezoek van de Claim Politie!

Vrijdag worden we al op de boot gebeld door Jeroen. Hij heeft samen met Nils, Dick, en Henk een dikbekfuut ontdekt.

De vogel laat zich eerst niet zien, maar wordt na een uurtje onder een steiger terug gevonden. De rest van de dag wordt de vogel vaak in de schaduw van de steiger gezien.

Hoelang we ook wachten de vogel laat zich niet goed fotograferen. Hans blijft tot in de middag posten maar helaas geen foto's.

De beste foto die dag wordt door Herman Bouwman gemaakt

Hier enkele toelichting van vogelaars (bron) waarneming.nl :

Zaterdag wordt er naar de fuut de hele dag in de haven gezocht. het beestje komt die dag ongeveer drie keer onder de steiger vandaan. Hij zwemt dan in de haven, maar is telkens binnen een minuut weer onder de steiger. Er komen wat vogelaars de vogel bekijken en er worden enkele foto's die dag genomen. Helaas is de vogel slecht te zien in de schaduw van de steiger. Laat in de middag krijgen we bezoek van de "claim-politie". Op vrijdag en zaterdag hadden ze natuurlijk al regelmatig gebeld, maar nu moest het onderzoek nog ter plaatse worden uitgevoerd.
De "claim-politie" ariveert met een late boot. Hij wordt door ons allemaal bijgepraat, waarna hij de steiger nauwkeurig controleert. Alle spleten van de steiger worden uitvoerig aan een onderzoek onderworpen. Maar op deze manier wordt de vogel niet gevonden.
De "claim-politie" laat geen middel onbenut: zelfs liggend op de steiger met zijn haar in het water wordt er naar de fuut gezocht.
Uiteindelijk wordt de vogel aan de punt van de steiger gevonden. Helaas een verrekijker is bij deze manier van vogelen natuurlijk niet bruikbaar en de vogel wordt onderste boven gezien!

Claim politie in actie

Zondagavond worden de foto's op de verschillende sites geplaatst. Helaas blijkt al snel dat het niet om een zuivere dikbekfuut te gaan. Wat het wel is, weten we nog niet. Maandag wordt dit via een gesproken persbericht namens de "claim-politie" bekendgemaakt.

DT - Crew 2007

Hier enkele toelichting van vogelaars (bron) waarneming.nl :

	26-10 David Uit de Weerd "Na circa 1 uur wachten af en toe vrij moeizaam te zien onder de bootsteiger.
's Middags mooier te zien bij slapen achter een oranje bootje. Goede ontdekking!!! Mooi begin van Deception Tours-weekend. 26-10 Reinoud Vermoolen "erg lastig te zien te krijgen; zat vnl onder de steiger. Witte 'krop' en ondersnavelbasis, staartje
(ook af en toe omhooggehouden), grote kop en lange hals en weinig contrast 'wang-kruin' van achteren waren als eerste 'te sprokkelen' kenmerken.
Later op de dag beter gezien op/bij achterkant boot waar ie op soort van plankje onder achtersteven zat. Snavel toen ook beter kunnen zien,
wel dun maar wrs wel goed. 1x half vliegend het water in zien spurten toen ie schrok van een aanslaande motor.
EDIT: bovensnavel toont misschien te weinig kromming + gele mondhoek zichtbaar op foto's (niet in 't veld), hybride niet uitgesloten? " 26-10 Steven Wytema "tsja,... forse fuut, lange nek, grote kop en in 1e instantie korte, dikkige snavel. Foto's brengen behoorlijk verwarring!
eerst veel kort gezien bij zuidpunt steiger, bij het aankomen vd middagboot herontdekt poetsend op/onder oranje rubberboot." 27-10 Luuk Punt "Tussen elf en twaalf uur liet de vogel zich af en toe kort zien langs zuidkant van de steiger.
Met name bij de achtersteven van de oranje boot.
In de namiddag bevond de vogel zich onder de steiger en was toen met enige moeite waar te nemen vanaf de noordkant van de haven. Leuke twitch!" 28-10 Tim de Boer "Smorgens meteen vanaf de boot erg mooi zwemmend gezien en vervolgens ging die nog een stukje zwemmen.
verder op het eiland geen zak te zien."

Al met al weer een weekend om nooit te vergeten!

Wat betere foto's van de vogel - Fotograaf Dirk Vogt

Copyright © 1992-2023 Deception Tours - No Guts - No Glory!