Opvallende Gele Kwikstaart tijdens DT1 2009

Op 20 September ontdekte Steven Wytema een vreemde kwikstaart tijdens Deception Tours weekend 1 (DT1) op de camping van Lange Paal. Het was niet gelijk duidelijk om welke soort het ging.

Gele Kwikstaart spec Foto gemaakt door Kees de Vries

De vogel zag eruit als een gele kwik zonder geel en hij riep als een Citroenkwikstaart. Was dit een oostelijke Gele Kwikstaart? De vogel vloog een paar keer op en werd teruggevonden op de waddenveldjes, waar de meeste mensen hem goed konden zien. Daarna vloog de vogel weer op om later teruggevonden te worden op een veldje bij Bomenland.

Bijgaand een opname van de kwikstaart van Vlieland.

Opnamen gemaakt door Dick Groenendijk

De vogel riep meer dan 90% van de tijd met de hier gehoorde rauwe explosieve roep. Aan het eind van de opname ook een roep die meer als normale roep van het flava-type klinkt en die de vogel soms ook liet horen. Maar ook deze roep laat op het sonogram de karakteristieke zaagtand zien die verandtwoordelijk is voor de r-klank. Hier het sonogram van de explosieve roep.

Sonogram gemaakt door Dick Groenendijk van onbekende Gelekwikstaart

Het sonogram van de andere roep is deze:

Sonogram gemaakt door Dick Groenendijk van onbekende Gelekwikstaart

Na het publiceren van de bovenstaande sonogrammen stuurde Sander Bot de volgende sonogrammen rond:

Sonogram gemaakt door Sander Bot

Dit is een eerste stap. Een reactie van Dick was de volgende:
Misschien nog wat vroeg om te zeggen wat het sowieso NIET is, vooral omdat de variatie misschien toch weer groter is dan gedacht (?). Ik krijg roepjes van beema van Herman van Oosten (die overigens volgens Herman en de literatuur hoofdzakelijk roepen als flava) en ook van oostelijke thunbergi's; Herman is in Siberie geweest en heeft gele kwikken opgenomen. Zelf heb ik nog opnames van Citroenkwikstaart en het lijkt me leuk om alles eens netjes naast elkaar te zetten en een vergelijking te maken. Dat wil ik de komende tijd gaan doen. Iedereen die geluidsopnames heeft van gele kwik-taxa met een vergelijkbare roep, die kan deze naar mij sturen en die zal ik in de analyse betrekken. Mocht je nog mensen weten die opnames hebben, dan hoor ik dat graag! Wat ik belangrijk vindt om te weten is datum van de opname; locatie; en liefst ook welke taxon het is. Bij dat laatste vind ik het belangrijk of de vogel dus ook gezien is en/of deze determinatie tot op taxon gedaan is door middel van zicht of alleen op locatie. Ik hoor het wel!

Momenteel is er een discussie op de Dutch Birding site hierover.

Hier een overzicht van andere kwikstaarten die gezeien en geclaimed zijn op Vlieland:

Gele Kwikstaart – Motacilla spec. Vlieland, 20 september 2009 Foto Hans ter Haar

Gele Kwikstaart – Motacilla spec. Vlieland, 20 september 2009 Foto Foto Hans ter Haar

Gele Kwikstaart – Motacilla spec. Vlieland, 20 september 2009 Foto Roelof de Beer
Gele Kwikstaart – Motacilla spec. Vlieland, 20 september 2009 Foto Roelof de Beer
Gele Kwikstaart – Motacilla spec. Vlieland, 20 september 2009 Foto Steven Wytema

Copyright © 1992-2024 Deception Tours - No Guts - No Glory!