Sneeuwuil passeert Vlieland

Foto: Harvey van Diek (www.harveyvandiek.nl) Sneeuwuil, Bubo scandiacus, 26-12-2008, Texel (Noord-Holland)

Op donderdag 13 November werd een sneeuwuil Bubo scandiacus op Texel ten zuiden van Oudeschild gemeld. Het ging om een eerste jaars vrouwtje die in totaal  84 dagen op Texel heeft gezeten. Ze werd bijna dagelijks gezien. Veel vogelaars en dagjes mensen hebben deze uil gezien. Elke krant heeft er wel over geschreven. Een kleine groepje vogelaars waardonder ik hoopte dat de Vogel een eiland opschoof. Het zou dan om een nieuwe soort voor Vlieland gaan.
Op 7 of 8 februari was het zover. Helaas is ze ongezien langs of over Vleiland naar Terschelling gevlogen. Wat op Vlieland niet lukte lukte wel op Terschelling. Het waarnemen van de vogel. Zij werd in de middag op de waddendijk gefotografeerd. Carl vertelde me dat hij via de eilanders, vogelaar en collega's geen melding heeft gekregen van een waarneming van de Sneeuwuil.
Nu de uil ook op 9 Februari buitendijks ten zuiden van Hollum (Ameland) is waargenomen wordt de kans klein dat de uil op Vlieland zal worden waargenomen. Hierdoor zal het soortaantal verschil met Texel voorlopig op 40 vogelsoorten blijven.

Update: Sneeuwuil is op 21 en 22 februari ook gezien op Ameland.

Copyright © 1992-2023 Deception Tours - No Guts - No Glory!