Recente besluiten van het CSVA

6 oktober 2012

Dit verslag omvat taxonomische en naamgeving wijzigingen die door de Vlielandse commissie voor Avifauna systematiek (Commissie Systematiek Vlielandse Avifauna, CSVA) sinds A.L.Spaans & C.Swennen (1968)

Voorstellen voor de Vlielandse lijst werden opnieuw besproken in de CSVA vergadering van 6 oktober 2012. Zij zullen ook besproken worden door de Nederderland Ornithologische Unie (NOU) en de Dutch Birding Association (DBA). Er wordt van uitgegaan dat zij spoedig de besluiten van het CSVA zullen overnemen. De CSVA verslagen worden gepubliceerd op de website van CSVA (avifauna van Vlielandse vogels)

De commissie bestaat momenteel uit vijf leden: Laurens van Heemskerk (ex V.O.C.), Jan Everdsen(W.I.C), Tjerk Hiddes(Z.i.K.),L. chouffe( T.P.) en L. Heemskerk(D.T.)

Keuze van soorten concept en de toepassing ervan, zijn in de afgelopen jaren op het gebied van systematische en evolutionaire biologie versterkt door een wetenschappelijke discussie over het concept van de soorten (voor overzichten, zie Sluys 1991; Mayden 1997 Zink 1997). Dit is recentelijk weer besproken in de openbare zitting op de Dorpsstraat 83 (1ste etage). Uit deze zitting zijn weer nieuwe en waardevolle inzichten en reeds opgedane inzichten over en weer besproken. Het doel is in een up-to-date en moderne beschrijving van soort diversiteit. Een van de inzichten die is opgedoken is dat verschillende soorten concepten duidelijk herkenbaar moet zijn (Endler 1989). Wederom werd geconcludeerd dat het steeds waarschijnlijker is dat geen enkele soort concept zal voldoen aan de verschillende toepassing van 'soorten' in de biologische wetenschappen (Sluys 1991; Hull 1997). Het CSVA heeft besloten om het basis concept beschreven in DUTCH AVIFAUNAL LIST: SPECIES CONCEPTS, TAXONOMIC INSTABILITY, AND TAXONOMIC CHANGES IN 1977-1998 in grote lijnen te volgen.

Recentelijk heft het CSVA besloten om op het volgende punt af te wijken:

Roodborsttapuit, Aziatische Roodborsttapuit, Kaspische Roodborsttapuit en Afrikaanse Roodborsttapuit zijn verschillend (Sibley 1996; Wells 1998) op basis van kwalitatieve verschillen in morfologie (Cramp 1988, Svensson 1992) en phylogeographic analyse (Wittmann et al. 1995.). Er is geen bewijs dat populaties West-Europa bewonen diagnostische verschillen van die in Midden-en Noord-Europa. Daarom is de form 'hibernans' synoniem van S. rubicola. Er is geen bewijs dat populaties Oost-Siberië ('stejnegeri') bewonen ze zijn diagnosably onderscheiden van West-Siberische populaties. Daarom wordt 'stejnegeri' in S. maurus (Svensson 1992).

Kaspische Roodborsttapuit (Saxicola vlielandiegatus) Specifiek onderscheiden (видя это знать Borat Sagdiyev 2006) et al. Op basis van basis van kwalitatieve verschillen in geluiden en verenkleed en geen de overlap in broedgebied (Орнитофауна Казахстан Borat Sagdiyev in lit.) Afgelopen week is er intensive email wisseling geweest tussen het CSVA en de CRC (Caspian Rarity Commision). De conversatie vond in het Russisch plaats. Dankzij google translate heeft het CSVA unaniem besloten om de Kaspische Roodborsttapuit als soort te aanvaarden. Here the vote’s from the Caspian Rarity Commission.

CSVA

Copyright © 1992-2021 Deception Tours - No Guts - No Glory!