Weerpraatje voor DT3

Het weer in Noordwest Europa wordt nu gekenmerkt door een hogedrukgebied boven Centraal-Europa en de restanten van orkaan Ophelia bij Noorwegen. Omdat het hogedrukgebied vanaf donderdag naar het zuidoosten wegtrekt, krijgen de depressies die achter Ophelia aankomen meer ruimte om ons te bereiken. Deze depressies trekken vervolgens over de Britse Eilanden noordoostwaarts en de bijbehorende fronten trekken over ons. Dat betekent een einde aan het rustige weer en de komst van bewolking, buien en wind.

Ligging depressies op vrijdag eind van de dag ( link)

Zowel op vrijdag als op zaterdag trekt er een depressie langs. De depressie van vrijdag stelt niet veel voor en verdwijnt naar Noorwegen. Wel neemt bij de passage de wind toe. Prima weer om als opwarmer voor de rest van het weekend wat zeldzaamheden tussen de achter gebleven vogels op te rollen.

Op zaterdag komt de tweede en krachtiger depressie. De bijbehorende fronten met regen en wind lijken echter pas in de tweede helft van de dag bij Vlieland aan te komen.

Aankomst front op zaterdag met bewolking, regen en wind ( link)

Tussen beide depressies ontstaat vrijdagnacht en zaterdagochtend een periode met minder wind en bewolking (zie de pluim). Omdat het 's nachts en 's ochtends is, kan dit voor hopelijk voor vogels voldoende zijn om te gaan vliegen. De herkomst van deze vogels moet dan wel in Denemarken en Noord Duitsland worden gezocht, omdat in Zuid Noorwegen nog dicht ligt. Vanwege de zuidenwind kan ook nog wat zichtbare trek over de zeereep optreden.

De Pluim ( link)

Met de aankomst van dichtere bewolking en regen (2 tot 8mm) op zaterdagmiddag zitten alle vogels aan de grond. Dit is het ideale moment om die zeldzaamheid te vinden. Er is nog een kleine kans, circa 10%, dat de depressie over ons heen trekt en dan kan er tot 20mm regen vallen en de wind aantrekken tot 8bft met uitschieters tot 9 à 10bft.

Zaterdagnacht en zondagochtend treedt weer een periode met minder bewolking en regen op. De wind blijft wel stevig doorwaaien uit het zuiden. Hopelijk voldoende om wat aanvoer uit het oosten te krijgen.

DT3 20 / 22 oktober 2017

Arnout Linckens

Copyright © 1992-2023 Deception Tours - No Guts - No Glory!