Shipassist - besluit van het CSVA

11 november 2018

Op 11 november is de commissie weer bij elkaar gekomen in restaurant de Lutine. Op de agenda stond een punt: CDNA - shipassist werkwijze volgen of negeren.

De commissie bestaat momenteel uit vijf leden: Laurens van Heemskerk (ex V.O.C.), Jan Everdsen(W.I.C), Tjerk Hiddes(Z.i.K.),L. chouffe( T.P.) en L. Heemskerk(D.T.)

Het huidige CDNA Handboek is als naslagwerk gebruikt. Helaas is dit op het punt shipassist niet duidelijk. Er staat alleen dat bij de vondst van een dode vogels bekeken moet worden of deze op een schip aanwezig is geweest. De CSVA is van mening dat dit onzin is en bij aanvaarding zal dit niet moeten worden meegewogen. De CSVA is wel van mening dat een vogel zich altijd vrij moet kunnen bewegen. Dit moet ook gelden voor de reis die ze af gelegd hebben. Alleen vogels die zich vrij kunnen bewegen worden aanvaard. Bij een vondst moet bekeken worden waar de vogel gestorven is.

De 2de helft van de vergadering werd naar de enkele historisch CDNA uitspraken bekeken. Het is opmerkelijk dat er specifiek uitspraken gedaan zijn bij levende vogels terwijl het handboek alleen werkwijze voor dode vogels beschrijft. Enkele voorbeelden:

Huiskraai: CSVA Huiskraaien zijn welkom op Vlieland en gewoon telbaar.
Kuhls : CSVA als dit op Vlieland was geweest was deze telbaar.
Spotlijster: CSVA ondersteund deze uitspraak
Sneeuwuil: CSVA mooie voorbeelden en vele verhalen zijn bekend dat sneeuwuilen vaak tijdelijk uitrusten op schepen. Geen reden om waarnemingen niet te accepteren.
Fotograaf Wietze Janse
Kaapverdische Mus: geen uitspraak van CDNA gevonden. Duidelijk uit het verhaal op DB site is dat de vogels gedrag vertoonde om van het eiland weg te gaan. Tijdelijke mee varen op een boot is geen reden voor afwijzing vindt het CSVA. er zijn nog geen waarnemingen van deze soort op Vlie bekend.

Het volgende fimpje werd ter afsluiting getoond: opnamen van vogels aanboord van schepen op de middelandse zee

Kort samengevat was weer erg gezellig vooral na de pauze. Graag danken we enkele jonge vogelaars die enkele commissieleden na sluitingstijd naar huis hebben gebracht. Op de najaars vergadering van 2019 staan gieren op de agenda.

CSVA

Copyright © 1992-2024 Deception Tours - No Guts - No Glory!