pre-rec Hoe Wyt – Hoe Wyt!

Tijdens Deception Tours DT 1 medio september waren we wederom op zoek naar zeldzame soorten. We (Jaap, David en ik) wilden gaan lunchen in het Posthuys, maar eerst nog een rondje Bomenland. Hele weekend was het al zeer rustig op het eiland. Ook in bomenland weinig vogels. Toch nog maar een laatste rondje lopen en we hoorden een aantal mezen. David speelde geluid van Wit-eyed Vireo af en de flock kwam onze kant op. De eerste vogel die ik in mijn kijker had was een witte-licht grijze phyllo. Ik riep gelijk "Jongens, Bergfluiter ik denk dat ik een bergfluiter heb". Opvallend was de lichte onderkant van de vogels, het "open" gezichtje en bij het foerageren zag ik ook de groene bovendekveren in de vleugels. David en Jaap krijgen hem niet gelijk in beeld en de vogel verdween naar links.
We liepen een stuk het bos in en daar vond ik de vogel wederom terug. David kreeg hem ook in de kijker en vond de vogel een opvallende korte staart hebben. Jaap had hem later ook en bevestigde de determinatie van Bergfluiter. We hadden nog geen foto's, maar verstuurden alvast via Whatsapp de tekst " Bergfluiter hier, hulp nodig". De vogel ging steeds verder het bos in en dwars door bramen en greppels vond ik weer de vogel terug. Echter wederom geen foto's. Hoop gescheld in de trend van prutswerk! Even later vond Jaap de vogel weer terug en konden de eerte foto's worden gemaakt. We hadden inmiddels al eens het geluid van Westelijke Bergfluiter afgespeeld. Hierbij geen enkele reactie. Ook later was de vogel zwijgzaam!
Na een half uur kwam de eerste hulp. Ze konden ons door geen bereik van de mobiele telefoon niet bereiken. De flock (bestaande uit koolmezen, 1tjif, 1 boomkruiper, 2 zwartkoppen en 2 Grauwe vliegenvangers was verdwenen. Met ongeveer 30-40man is nog een uur actief gezocht. Wij vonden het tijd voor de welverdiende lunch. Aan het eind van de middag hebben we opnieuw gezocht maar helaas zonder resultaat.
De volgende dag is de vogel weer terug gevonden door Rommert Cazemier en Kees de Vries. Arnout Linckens en Martijn Hammers hebben de vogel later ook nog gezien. Rommert en Kees hebben geluid van beide bergfluiter afgespeeld. Op het geluid werd wel aandachtig gereageerd maar zonder zelf een geluid te maken.
In het veld dacht ik zelf meer aan Balkanbergfluiter dan aan Westelijke. Reden kort en meer compact overkomende phyllo. Vogel bidde ook regelmatig tijdens het foerageren. Han Zevenbergen attendeerde mij er echter op dat verschil tussen beide soorten echt bijna niet te doen is. Enige hoop die er was is dat Balkanbergfluiter zwijgzamer is dan de Westelijke. Zonder geluid komen we echter niet tot een eensluidende determinatie. En kan deze waarneming ws als spec de boeken in. Kortom dat we hebben wij weer en kunnen we weer 10 jaar wachten voordat de indiener een indiensoort gaat vinden. Aankomend weekend gaan we voor revanche al zal het waarschijnlijk niet meer worden dan tante Pe.

15 september 2018 Bomenland Bergfluiter - Foto Jaap Denee

Pas na een maand vlak voor DT3 wordt de soort toch nog binnen geharkt door Wyt.......

Whatsapp bericht 17 oktober 2018
Sonogram Bergfluiter - Opname Steven Wytema

DT webredactie

Copyright © 1992-2024 Deception Tours - No Guts - No Glory!