In memoriam Hans ter Haar

Het voelt vreemd en onwerkelijk, ik schrijf dit vanaf Vlieland terwijl we met zijn allen fanatiek vogels aan het zoeken zijn. De trekcondities zijn goed, koud weer en zuidoostenwind hebben onder meer geresulteerd in een prachtige Raddes Boszanger maar ik kan mijn verhaal niet kwijt aan Hans. Normaal gesproken zou ik hem even bellen maar dat kan niet meer. Hij zou zeggen: 'een goed indicatiesoort..'; het is namelijk voor ons al de zesde Raddes op Vlieland.

Hans ter Haar, de oprichter van onze Deception Tours (DT), is niet meer. Hij was zeer ziek en we wisten dat het einde voor hem nabij was maar zijn overlijden kwam toch onverwacht en ook nog vlak voor het laatste DT weekend dit jaar: ons jubileumjaar want het eerste was in 1992. Hans heeft dit jubileum nog meegemaakt maar de weekenden zelf kon hij dit jaar vanwege zijn slechte gezondheid helaas niet meemaken. Hans was voor DT zeer belangrijk omdat hij als geen ander jong en oud kon stimuleren om op Vlieland vogels te gaan zoeken. Hij kon prachtige verhalen vertellen uit de oude doos en veel jonge vogelaars wilden zich graag bij DT aansluiten om samen te gaan zoeken. Hans werd als motivator zeer gewaardeerd en heeft een brug geslagen tussen verschillende generaties vogelaars. Dat was Hans' kracht en hij heeft zo het vogels kijken op de Waddeneilanden een sterke impuls gegeven.

Ik ken Hans al sinds begin jaren 1980 en hij was voor mij en vele anderen in regio Amsterdam de centrale vraagbaak voor zeldzaamheden in Nederland. Hij kreeg eigenlijk altijd als een van de eersten al het vogelnieuws in het toenmalige circuit van klassiek telefoonverkeer. Hans was ook zeer sociaal door de toenmalige jonkies in Amsterdam op te halen om mee te rijden naar een twitch. Het draaide om de vogels, dat was het centrale thema in zijn leven, maar het sociale aspect was ook zeer belangrijk. Hans hield van een Bourgondische levensstijl, lekker eten en drinken hoorde bij zijn levensgeluk. Dit heeft hij tot zijn laatste jaren uitgedragen: genieten van de details en het goede van het leven. Er zijn vele, vele anekdotes over Hans te vertellen maar het zijn al mijn vogeltochtjes met hem en het vogels kijken op de Waddeneilanden die me altijd bij zullen blijven. Hans was een aartsoptimist. Hij bekeek alle gevallen en claims op een positieve manier en geloofde in de kans van het vinden van een zeldzaamheid. Hoe slecht het weer ook was of hoe weinig we ook gezien hadden die dag, hij wist ons altijd weer te motiveren met: "jongens hij zit er gewoon, we moeten hem alleen nog even vinden...". Die woorden zal ik nooit vergeten. En vaak had hij gelijk, op bijzonder saaie dagen kwam de zeldzaamheid er toch weer uit. Als je maar volhoudt!

We missen hem ontzettend hier op Vlieland, maar het was zijn uitdrukkelijke wens dat we doorgingen met 'zijn' weekenden. Hans, mister DT, we zullen jou en je levensopvatting nooit vergeten! Hans, bedankt!

Ferry Ossendorp, 23 oktober 2011

Bovenstaande tekst en onderstaande foto zijn met aanvulling van de redactie Dutch Birding op Dutch Biring site geplaats.

In memoriam Hans ter Haar - Dutch Birding

ondertaande reactie kwamen via facebook binnen
de reactie op het overlijden van Hans die op de oude DT website zijn binnen gekomen worden binnen kort hier ook zichtbaar gemaakt.

Copyright © 1992-2024 Deception Tours - No Guts - No Glory!