In 2009 vloog de sneeuwuil stilletjes van Texel naar Terschelling. Vandaag 1785 dagen later was de Sneeuwuil de 340ste vogelsoort voor Vlieland!
Eind 2013 beleeft Amerika een opvallende invasie van sneeuwuilen.
Mooie blog hierover verscheen op 21 december op de American Birding website:The 2013 Snowy Owl Invasion: It's getting crazier by the minute
De eerste foto’s waar Europese vogelaars hoop van kregen was een sneeuwuil die op containerschip was gefotografeerd.
Op 19 december werd een vogel in Calais in Noord-Frankrijk ontdekt gevolgd door een vogel Zeebrugge België op 21 december. Zeer waarschinlijk vogels die een stuk op een schip hebben meegevaren.
De eerste melding in Nederland was op 26 december toen zag een boer een Grote witte uil met zwarte veertjes op de Westerweg bij Den Hoorn op Texel. Dit werd op 27 december bekend onder de vogelaars. Zoektochten op 27 december leverde niets op. De volgende dag werd een Sneeuwuil laat in de middag wel ontdekt in de weilanden/tuintjes bij de Cocksdorp. De ontdekker wilde deze waarneming stil houden maar besloot wel één Vogelaar te informeren op voorwaarde dat hij dit niet door zou vertellen. Dit nieuws veroorzaakte veel commotie de volgende dag. Zoekacties die zondag leverde niets op.
Op Vlieland hoopte Carl Zuhorn dat de Sneeuwuil naar Vlieland zou vliegen. De zoekactie op 29 december leverde alleen een mooie Kuifaalscholver in de Jachthaven op. Het zou toch niet weer gebeuren dat de Sneeuwuil Vlieland ongemerkt voorbij gaat.
Gelukkig had Carl op maandag meer succes! Rond half twaalf zag hij bij het Pad van 20 de sneeuwuil. Hoe wit ie ook is als hij z'n kop niet bewogen had was Carl er zo langs gereden. Carl maakte snel wat foto’s. Via een foto van zijn mobiel van zijn Camera stuurde hij de volgende tweet:
Dit is zeer waarschijnlijk de vogel die eerder op Texel werd waargenomen. De vogel in Zeebrugge werd later in het binnenland gezien.
Lieuwe van Welie was op het eiland en kon de vogel makkelijk terug vinden. Hij melde dat de sneeuwuil zich prettig voelt in het gebied rondom de kraal: lekker kaal, kil en winderig! De vogel vloog af en toe op, maar bleef in het kale stuk. Hij maakte er mooie foto's van.
De friese pers las de tweets ook en de Leeuwarder Courant belde rond twee uur met Carl. Ze wilde meer informatie. Al vlot verscheen er een stuk op de website van de LC.
Copyright © 1992-2024 Deception Tours - No Guts - No Glory!